Naar schatting zo’n 1.300 fysiotherapeuten in Nederland werken als zzp’er (zelfstandig waarnemer). Wat zijn nu de specifieke zaken als zzp’er in de fysiotherapie tegen kan komen? En waar kan het KNGF je bij ondersteunen?
Starten als zelfstandig waarnemer vraagt een goede voorbereiding. Wij hebben voor jou een overzichtelijke checklist gemaakt, zodat je geen stappen overslaat.
Oriënteren
Starten als zelfstandig waarnemer vraagt een goede voorbereiding. Check hieronder of je je goed hebt georiënteerd.
Je hebt een inkomensbegroting gemaakt (let op fiscale ondernemingsfaciliteiten!).
Je hebt gesprekken met mogelijke opdrachtgevers gevoerd.
Alles afgerond? Dan is het tijd voor de volgende fase.
Van onderhandelen naar contract
Het onderhandelen is een spannende fase. Zorg ervoor dat alles goed in een contract wordt vastgelegd in een modelovereenkomst. De opdrachtgever is daardoor niet verantwoordelijk voor het inhouden en afdragen van loonheffingen:
Een overzicht van wederzijdse rechten en plichten zoals bij ziekte, arbeidsongeschiktheid, werktijden, etc.
Je bent een waarneemtarief overeengekomen. Dit is volledig vrij onderhandelbaar.
Je hebt de duur en einde van de overeenkomst vastgesteld.
Je bent nu klaar voor de volgende stap.
Inschrijvingen
Nu je formeel zelfstandig waarnemer bent, zorg je ervoor dat alle inschrijvingen geregeld zijn. Wij zetten ze op een rijtje:
Alle werkzame fysiotherapeuten staan ingeschreven in het BIG register.
Fysiotherapeuten zijn wettelijk verplicht een klachtenregister te hebben en aangesloten te zijn bij een geschillencommissie. Met een KNGF Vrijgevestigd Compleet lidmaatschap is dit gratis. Je moet je er wel voor aanmelden via: mijnkngf.nl.
De inschrijving bij de KvK is gedaan. Denk aan de juridische vorm en bedrijfsnaam.
Alle inschrijvingen in KRF NL zijn geregeld. Voor zowel algemene fysiotherapie als een eventuele specialisatie.
Nieuwe zorgaanbieders moeten voldoen aan de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza). Afhankelijk van de omvang van de nieuwe zorgorganisatie zijn er andere vereisten. Die staan in onze Wtza Handreiking. Voor alle nieuwe zorgaanbieders geldt in ieder geval de meldplicht.
Je hebt alle inschrijvingen geregeld. Wat komt er nog meer bij ondernemerszaken kijken dat je absoluut geregeld wilt hebben?
Ondernemerszaken
Er komt heel veel kijken bij het ondernemerschap. De belangrijkste zaken hebben we op een rijtje gezet:
Je drukwerk is besteld.
Je aanmelding bij de belastingdienst heb je geregeld door je bij het KvK in te schrijven. Reserveer 30% van je inkomsten voor belastingen.
Je samenlevingsvorm is getoetst op de nieuwe situatie. Hiermee voorkom je problemen in de privésituatie.
Je hebt een zakelijke rekening geopend bij je bank.
Je hebt je financiële administratie ingericht dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.
Je hebt de juiste verzekeringen afgesloten om je risico te verlagen.
Je hebt je ingeschreven bij het pensioenfonds SPF.
Het runnen en verder ontwikkelen van je eigen praktijk vraagt bijzondere aandacht. We hebben de onderwerpen die je kunt tegenkomen voor je op een rijtje gezet.
KRF NL is een officieel kwaliteitsregister waarin elke fysiotherapeut met een BIG-registratie zich kan registreren als je voldoet aan de voorwaarden en eisen.
Doorgroeien als fysiotherapeut? Krijg meer inzicht in de mogelijkheden.
Profiteer van ledenvoordelen
Werk je in de zorg, dan is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) op jou van toepassing. Voor een startende zzp’er betekent dit bijvoorbeeld dat je je moet aanmelden bij een kwaliteitsregister en een geschillencommissie. Met het lidmaatschaap Vrijgevestigd Compleet ontvang je respectievelijk tenminste € 69,- korting op deze diensten. Ook krijg je korting op verschillende verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Als zzp’er blijf je je ook vakinhoudelijk ontwikkelen. Door scholing zorg je er voor dat je kennis en kunde up-to-date blijft. Of zoek op het KNGF Kennisplatform naar actuele richtlijnen, factsheets en artikelen die je meteen kunt toepassen in de praktijk.
Het KNGF heeft richtlijnen voor veel aandoeningen ontwikkeld en is jaarlijks betrokken bij veel richtlijnen van andere zorgdisciplines (externe richtlijnen).
Uitgelicht
FysioPraxis
FysioPraxis is hét vakblad voor de fysiotherapeut en verschijnt acht keer per jaar. Vind alle uitgaves terug, lees je hoe je kunt adverteren en wanneer je dit blad gratis ontvangt.