Hoe word ik fysiotherapeut?
Om fysiotherapeut te worden in Nederland zijn bepaalde opleidingen en registraties vereist. Dit zijn de stappen die je moet volgen:
Hoe lang duurt het om fysiotherapeut te worden?
Over het algemeen duurt het vier jaar om fysiotherapeut te worden. Ben je al oefentherapeut of heb je een vwo-diploma, dan is het bij sommige hogescholen mogelijk de verkorte opleiding te volgen. De opleiding fysiotherapie bestaat in deel- en voltijd variant.
Wat doet het KNGF voor studenten?
Iedere fysiotherapeut is ooit student is geweest. Daarom vinden wij het als beroepsvereniging belangrijk om ons ook in te zetten voor deze doelgroep. Dit doen wij op verschillende manieren:
Tijdens je hbo-opleiding
Stage lopen
Stages zijn een vast onderdeel van je studie Fysiotherapie.
Studiecoach
Maak kennis met Tess Progress, dé studiecoach voor alle hbo-studenten Fysiotherapie.
Studentenraad
De KNGF Studentenraad bestaat op dit moment uit elf leden. Vanuit iedere hogeschool in Nederland is er één student lid.
Na je hbo-opleiding
Met je diploma en BIG-registratie kun je aan de slag als fysiotherapeut. Je kunt ervoor kiezen om te werken in zelfstandige praktijk of in een intramurale setting (een ziekenhuis, een revalidatiecentrum of een andere gezondheidsinstelling). BIG-registratie is wettelijk vereist, het garandeert dat je voldoet aan de opleidingseisen en bevoegd bent om het beroep uit te oefenen.
Wat is het salaris van een fysiotherapeut?
Het uurloon van een fysiotherapeut in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder type werkgever, locatie en specialisatie. Binnen de vrijgevestigde praktijk is er geen geldige cao. De belangenbehartiging van arbeidsvoorwaarden voor fysiotherapeuten die werkzaam zijn in een vrijgevestigde praktijk wordt gedaan door Fysiotherapeuten in Dienstverband in een Vrijgevestigde praktijk (FDV) en de Werkgevers Vereniging Fysiotherapeuten (WVF).
Voor alle werknemers die intramuraal werkzaam zijn (inclusief gezondheidscentra) is het KNGF aangesloten bij de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ). De FBZ is partij bij de meeste cao’s en rechtspositieregelingen in zorg, onderwijs en onderzoek. Het KNGF is door aansluiting bij de FBZ partij bij diverse cao’s.
Fysiotherapeuten die in loondienst werken ontvangen of een vast salaris op basis van een bepaald aantal uren per week of een percentage van hun omzet. Zelfstandige fysiotherapeuten kunnen hun tarieven zelf bepalen.
Master
Wil je je graag verdiepen in een specialisme? Dan is een masteropleiding Fysiotherapie een logische volgende stap.
Doorgroeien als fysiotherapeut
Doorgroeien als fysiotherapeut? Krijg meer inzicht in de mogelijkheden.
Starten als fysiotherapeut
Het stappenplan van het KNGF en onze starterscoach zorgen voor een vliegende start.
Starterskorting
Fysiotherapeuten die binnen twee jaar na het behalen van hun diploma fysiotherapie lid worden van het KNGF, krijgen in tot eind 2025 50% korting op de contributie van hun Meedoen of Compleet Lidmaatschap.
Herregistratie
Het is belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden d.m.v. werkervaring. Om je na 5 jaar te kunnen herregistreren als fysiotherapeut is het belangrijk om te voldoen aan de werkervaringseis van 2080 uur.
Starten als fysiotherapeut
Fysiotherapeut in loondienst
Wat zijn de specifieke zaken die je als fysiotherapeut in loondienst tegen kan komen? Wij ondersteunen je erbij.
Fysiotherapeut als zzp’er
Naar schatting zo’n 1.300 fysiotherapeuten in Nederland werken als zzp’er (zelfstandig waarnemer).
Intramuraal
Op deze pagina geven we informatie en tips voor intramuraal werkende fysiotherapeuten.