Ga naar de inhoud

Waarnemen

Jij of een collega is tijdelijk afwezig vanwege zwangerschap, ziekte of een sabbatical. Dit gaat vaak ten koste van de continuïteit in de praktijk. Een waarnemer is dan een prima oplossing. Waarnemen is op verschillende manieren in te vullen met daarbij verschillende consequenties.

Collegiale waarneming binnen één praktijk

Als er meer collega’s in één praktijk werken, is de meest eenvoudige oplossing dat een collega waarneemt. Je maakt hierover afspraken, bij voorkeur schriftelijk in een addendum. Je legt informatie vast over duur, omvang en eventuele vaste dagen. 

Waarnemen op grond van arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Je kunt ook een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangaan voor de duur van de waarneming met een fysiotherapeut van buiten jouw organisatie. Je kunt in die overeenkomst beschrijven waarvoor de waarneming nodig is zoals afwezigheid wegens vakantie, ziekte of zwangerschap. Ook neem je een bepaalde uiterlijke einddatum op in de overeenkomst. Maak gebruik van de model Arbeidsovereenkomst.

Inhuur van een zzp’er

Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken sinds 1 mei 2016, in plaats van de VAR-verklaring, gebruik van modelovereenkomsten, die door de belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld en goedgekeurd. Deze overeenkomsten worden gebruikt door opdrachtgevers en opdrachtnemers, die allebei willen werken zonder dienstbetrekking en door ook naar handelen. Alleen wanneer er wordt gewerkt volgens de beoogde werkwijze omschreven in een modelovereenkomst is de werkgever niet verantwoordelijk voor het inhouden van loonheffingen en de afdracht van sociale premies. Daarnaast wil je weten of de zzp’er ingeschreven is in het BIG, KRF NL en verzekerd is voor beroepsaansprakelijkheid.

Waarnemen via een uitzendbureau

Via een uitzendbureau kan je een waarnemer inhuren op uitzendbasis of detachering. Je sluit dan een contract af met het uitzendbureau. Voor meer informatie over de voorwaarden van een dergelijk contract en de verschillen tussen uitzendbasis en detachering, kan je contact opnemen met het betreffende uitzendbureau. Op de opdrachtgever rust een inlenersaansprakelijkheid voor loonheffing, sociale premies en eventueel verschuldigde btw. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Collegiale waarneming door een collega van een andere praktijk

Van collegiale waarneming is sprake als: een praktijkhouder een andere praktijkhouder vervangt of  een werknemer uit de ene praktijk wordt uitgeleend aan de andere praktijk.

Als de ene praktijkhouder de andere kortdurend vervangt, bestaat er geen dienstverband. De waarneming mag geen structureel karakter hebben, omdat de Belastingdienst dan concludeert dat er toch sprake is van een dienstverband. Afspraken kan je vastleggen in een overeenkomst van opdracht. Een andere mogelijkheid is het in- en uitlenen van een werknemer uit de ene praktijk bij een andere praktijk. Dit kan alleen als de arbeidsovereenkomst van de werknemer zich hier niet tegen verzet. Als de mogelijkheid tot uitlenen niet logisch volgt uit de functie of dit niet expliciet is geregeld in de arbeidsovereenkomst, hoeft de werknemer niet met de uitlening in te stemmen.

Bij collegiaal in- en uitlenen sluiten de praktijkhouders een overeenkomst (dus niet de werknemer en de inlenende praktijkhouder). De uitlenende praktijkhouder draagt de sociale premies en loonbelasting af, want daar is de werknemer immers in dienst. Op de inlenende praktijkhouder rust een inlenersaansprakelijkheid. Dat betekent dat de Belastingdienst de niet betaalde sociale premies en loonheffingen ook kan invorderen bij de inlenende praktijkhouder. Als de inlenende praktijkhouder kan je een schriftelijk bewijs van betaling van de sociale premies en loonheffing vragen aan de uitlenende praktijkhouder.