Ga naar de inhoud

Tweede Kamer kritisch over wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering

De Tweede Kamer is vorige week gestart met de inhoudelijke behandeling van het wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering. De Kamerleden hebben een hele reeks kanttekeningen en vragen bij het wetsvoorstel ingediend. Minister Agema (VWS) moet hierop een schriftelijke reactie gaan geven.

tweede kamer met de blauwe stoelen

Eind mei heeft toenmalig minister Helder (VWS) het wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel is de uitwerking van afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) over het terugdringen van niet-gecontracteerd werken in de zorg.

Kritische reactie beroepsverenigingen

Het KNGF heeft in juli 2023 samen met de beroepsverenigingen van apothekers, verloskundigen en huisartsen al een kritische reactie op het conceptwetsvoorstel gegeven. Ook de Raad van State was heel kritisch en gaf aan te betwijfelen of de wet het beoogde doel wel realiseert. Uit het bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstel bleek dat er weinig met de vele kritische reacties is gedaan.

Het KNGF heeft daarom met KNMP en de KNOV een reeks vragen en bedenkingen bij het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd. Uit het verslag van de inbreng van de Kamerleden blijkt dat ze veel van onze kritiek hebben meegenomen.

Vragen en twijfels bij verschillende partijen

Diverse partijen stellen vragen over wat het wetsvoorstel doet aan de oorzaken voor niet-gecontracteerd werken in de zorg. Ze hebben sterke twijfels of de maatregelen in het wetsvoorstel niet juist de kleine zorgaanbieders verder benadelen in het contracteerproces met zorgverzekeraars. Enkele partijen wijzen erop dat het wetsvoorstel niet zozeer het gecontracteerd werken bevordert, maar juist het niet-gecontracteerd werken onaantrekkelijker maakt. Ook wordt erop gewezen dat niet-gecontracteerd werken en de negatieve gevolgen daarvan zich vooral voordoet in de ggz en de wijkverpleging, maar dat dit wetsvoorstel zich uitstrekt tot alle zorgaanbieders.

Een aantal partijen wijst in hun vragen erop dat meerdere kleine zorgaanbieders moeten kunnen samenwerken in het contracteerproces. Daarbij wordt ook gewezen op de IZA-afspraken over de noodzaak voor samenwerking binnen de eerstelijnszorg en tussen de eerstelijns- en tweedelijnszorg.

Oppositie én coalitie kritisch 

Opvallend is dat niet alleen de oppositiepartijen kritisch zijn over het wetsvoorstel. Ook vanuit de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB worden kritische kanttekeningen en vragen bij het wetsvoorstel geplaatst. Ook opvallend is de scherpe toon van de PVV, die daarbij vooral vanuit het patiëntbelang redeneert.

De verdere behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer houden wij nauwlettend in de gaten.