Behandelen in de privésfeer
Nu ik je toch zie, kun jij even kijken naar mijn rug, nek, schouder, knie…Voor velen vast herkenbaar. Op een feestje of tijdens het sporten word je door familie, vrienden of bekenden om hulp gevraagd, omdat ze weten dat je fysiotherapeut bent. Maar wat als het misgaat?
Rubriek: juridisch
Tekst: Madelon Leenhouts
Het lijkt een kleine moeite, even een advies geven tussen het trainen door, of je tante met rugpijn helpen tijdens dat verjaardagsfeestje. Vaak zal de vraagsteller je dankbaar zijn en is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wat als het niet goed gaat? Stel dat een andere zorgverlener kritiek heeft op het feit dat jij links en rechts adviezen uitdeelt en een klacht indient bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd? Of je tante houdt vervelende klachten over aan jouw behandeling en stapt naar het Regionaal Tuchtcollege?
Daar denk je waarschijnlijk niet over na als je iemand helpt. Is het dan beter om dit voortaan niet meer te doen? Daar is veel voor te zeggen, maar als je het wel doet, houd dan onderstaande in gedachten als je hulp biedt in de privésfeer.
Fysiotherapeut: ook buiten werktijd
Het tuchtcollege beschouwt handelingen die gericht zijn op de individuele gezondheidszorg als beroepsmatig – ook als die in de privésfeer worden verricht. Je bent en blijft fysiotherapeut, ook buiten werktijd. Gevoelsmatig doe je het misschien als vriendendienst, maar zo ziet het tuchtcollege het niet. Als er iets fout gaat, dan word je als professional beoordeeld en niet als het trainingsmaatje of die aardige neef. Dit betekent dat het tuchtcollege jouw handelen toetst aan de geldende wet- en regelgeving en richtlijnen. Het is verstandig om daar rekening mee te houden in het belang van jezelf en de patiënt. Houd je dus, net als in je gewone werksituatie, aan die regels en richtlijnen.
Concreet houdt dat minimaal in dat je voor de behandeling een dossier moet aanleggen dat voldoet aan de richtlijn Fysiotherapeutische Dossiervoering, dat je de overige relevante richtlijnen volgt en dat je je houdt aan de geheimhoudings- en informatieplicht.
Tot slot
In dit soort situaties is het goed om bij je positie stil te staan. Je wilt misschien iemand graag helpen, maar soms is het verstandiger om het niet te doen. Leg dan uit dat je ook in een privésituatie gebonden bent aan de regelgeving die er vooral is om de patiënt te beschermen. Adviseer de hulpvrager een afspraak te maken bij een zorgverlener. Dit kan eventueel bij jou zijn, maar als jullie relatie te hecht is, dan heeft een afspraak bij een ander de voorkeur. Blijf voorzichtig en laat er bij je patiënt – want dat wordt die bekende – nooit verwarring ontstaan over welke rol je op welk moment vervult.
Ook interessant
‘Ik ben voorzitter voor élke fysiotherapeut’
Lodi Hennink is de nieuwe voorzitter van het KNGF. ‘Zoals ik het zie is besturen van het KNGF op dit moment een soort Olympische Spelen.’
Nieuwe Richtlijn kwetsbare ouderen
De belangrijkste aanbevelingen volgens de nieuwe Paramedische richtlijn Kwetsbare ouderen.
Bekkenfysiotherapie bij chronische anale fissuur
Bekkenfysiotherapie kan de kloof dichten tussen de huidige conservatieve behandeling en chirurgie bij een chronische anale fissuur.