De NVMT-ambassadeurs zijn de makkelijk bereikbare vraagbaak voor leden van de NVMT. Bijvoorbeeld voor een vraag, jouw idee of mening.
Dus, neem contact op met Jeroen, Joost, Roland, Ron, Megulver of Sander!
Omdat we zelf in de praktijk en wetenschap werken signaleren we vragen, dilemma’s, ideeën, denkbeelden of juist issues die spelen. We zijn laagdrempelig bereikbaar: voor vakinhoudelijke vraagstukken, vraagstukken over wetenschap en praktijk, het beroepsprofiel of bijvoorbeeld beleidszaken. Een deel van de vragen en ideeën leggen we voor aan het bestuur, vooral als het over beleid gaat. Daarnaast hebben we een signalerende functie. Voor en vanuit het werkveld.
Onze focus ligt ook bij het vertalen van de wetenschap naar praktijk. En andersom. Dat doet de wetenschapsrapporter en dat doen we samen door kennislabs te organiseren, met onze bijdrage aan congressen.
Wanneer neem je contact op met een ambassadeur?
Je wilt sparren over casuïstiek of een vraag stellen over het vak
Je hebt een idee of suggestie
Je wilt meer weten over de activiteiten van de ambassadeurs zelf: de kennislabs, congressen en wetenschaps(rapporter)
Wetenschappelijke ontwikkelingen en discussies
Omdat je lid wilt worden van het team! Want we zoeken ambassadeurs in Midden-Nederland en Noordwest Nederland
Waar kom je ons tegen?
Het NVMT-congres
De kennislabs, 4x per jaar en verdeeld over het land
Natuurlijk in de dagelijkse manueel therapeutische praktijk
Regionale bijeenkomsten van samenwerkingsverbanden
Dit zijn de ambassadeurs van de NVMT
Jeroen Dockx
Als manueel therapeut hebben we een rugzak met verschillende tools die we in kunnen zetten
Als manueel therapeut vind ik het belangrijk om naar de persoon te kijken met een gezondheidsprobleem. We werken vanuit het bio-psycho-sociale model. Het in kaart brengen van het gezondheidsprobleem vanuit een breed perspectief vind ik belangrijk. De analyse – waarbij integratie en interactie tussen de verschillende variabelen uit de drie pijlers die een rol spelen bij een persoon – is de basis van het behandelplan. Als ambassadeur draag ik graag bij aan de ontwikkelingen in ons mooie vak, het vertalen van nieuwe inzichten naar de praktijk en het vertalen van vraagstukken uit het werkveld naar bestuur, beleid of wetenschap.
Ik ben sinds 2002 fysiotherapeut en sinds 2005 manueel therapeut. Initieel heb ik de opleiding aan de SOMT afgerond, gevolgd door de Master in 2008. Later volgde ik een traject in Brussel, aan de VUB. Sinds 2005 ben ik betrokken in het post-bachelor en master-onderwijs. Op dit moment ben ik mede-eigenaar van Fysioboz en Fitboz, een eerstelijnspraktijk in Bergen op Zoom met meerdere vestigingen in onder andere gezondheidscentra. Daarnaast werk ik twee dagen per week in het post-bachelor en Master onderwijs bij Avans+. Ik ben daar vooral actief voor de ‘wetenschappelijke’ modules.
Wie is jouw voorbeeld? Peter O’Sullivan vind ik een inspirerende collega, mede door zijn visie op gezondheid, als ook zijn kritische blik en reflecterend vermogen.
Het motto van Jeroen: We hebben het vaak over ‘de invloed van psychosociale factoren op …. (vul maar in: schouderklachten, rugklachten of nekklachten)’. Ik denk dat we de invloed van het ‘musculoskeletale domein’ op psychosociale factoren niet moeten onderschatten. Het is geen invloed op maar een wisselwerking tussen! Dat is in mijn ogen een essentieel uitgangspunt voor je klinisch redeneren.
Waar kom je Jeroen tegen? In Brabant en Zeeland, tijdens de kennislabs, congressen en de journal club.
Ik ben ambassadeur geworden om mijn steentje bij te dragen aan het uitdragen van de manuele therapie. Ik praktiseer de manuele therapie al meer dan 30 jaar en wil graag dat deze specialisatie blijft bestaan binnen ons vak fysiotherapie. Een van mijn speerpunten is meedenken met het bestuur over de manuele therapie. Hoe zorgen we ervoor dat deze specialisatie blijft bestaan?
Naast manueel therapeut ben ik peer-coach en intervisie-coach, running therapeut, echografist, leefstijlcoach en extended scope specialist in opleiding. Ik zit in het bestuur van fietsmaatjevoorneaanzee.nl, ben vader van vier volwassen kids, rijd motor en run daarnaast ook nog een praktijk.
Wie is jouw voorbeeld? Leo Hagenaars is en blijft mijn voorbeeld. Wat een energie en passie had hij voor ons vak.
Het motto van Joost: Door samenwerken beter worden!
Waar kom je Joost tegen? In Rotterdam en omgeving, tijdens de activiteiten die de ambassadeurs organiseren en tijdens het overleg van de ambassadeurs.
Wetenschappelijk onderzoek omdat elke patiënt de beste zorg verdient
Ik doe wetenschappelijk onderzoek. Aan de ene kant onderzoek ik de werkingsmechanismen van manueel therapeutische technieken. Aan de andere kant doe ik onderzoek naar de kennis en attitude omtrent pijn en beschermingsmechanismen (inclusief het effect op bewegen) onder therapeuten, studenten en gezondheidsprofessionals in het algemeen. Ik wil de kennis en kunde helpen actualiseren bij alle collega’s, om zo behandelingen verder te optimaliseren en denk daarover ook graag met je mee. Niet zozeer omdat we het niet goed genoeg doen, maar vanuit het ethisch perspectief dat elke patiënt de beste zorg verdient.
Mail Roland dus voor wetenschappelijke ontwikkelingen en discussies. Hij is ook onze razende wetenschappelijke rapporter!
Wie is jouw voorbeeld? Op (inter)nationale congressen is er altijd zoveel mogelijkheid om te discussiëren met onderzoekers en collega therapeuten! Daardoor heb ik al met veel van mijn voorbeelden van gedachten kunnen wisselen.
Waar kom je Roland tegen? In Groningen, tijdens de kennislab-bijeenkomsten in Groningen, congressen, IFOMPT 2024 en als wetenschapsrapporter in de nieuwsbrieven en op social media. Mail Roland bovendien voor wetenschappelijke ontwikkelingen en discussies.
Via de NVMT kunnen we de manuele therapie vooruit helpen
Sander is docent aan de opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool en behaalde zijn MSc manuele therapie en master aan de Universiteit Brussel. Sander is geïnteresseerd in aanhoudende (neuro)musculoskeletale pijnklachten en spart daarover graag met je!
Het motto van Sander: Samen met de patiënt de puzzel leggen over (aanhoudende) klachten, dat is waar de uitdaging ligt.
Waar kom je Sander tegen? In Friesland, bij de kennislabs, tijdens congressen, de journal club en het team dat werkt aan de campagne voor het merk manuele therapie.
Als ambassadeur raak je nog meer betrokken binnen de manuele therapie, in wat er speelt in het werkveld en help je het bestuur.
Mijn kracht zit in innovatief denken en brainstormen over hoe iets anders kan. Manueel therapeuten hebben een voortrekkersrol in kennisvergroting en kennisverspreiding. Binnen en buiten de beroepsgroep. Ik wil helpen bij het verspreiden van kennis, om die in een ‘ander’ jasje te steken.
Voordat ik ambassadeur werd was ik vooral benieuwd wat het werk precies inhield. Na een telefoongesprek, online gesprek, een heidag en een paar keer bijwonen van het online overleg heb ik nog even gewacht. Van andere ambassadeurs hoorde ik wat er speelt in andere regio’s, welke ideeën er zijn voor de kennislabs. Mijn nieuwsgierigheid naar alles wat er speelt werd aangewakkerd en ik wilde weten wat de NVMT van plan is! Daarom besloot ik in april 2024 om het te gaan doen. Zelf houd ik de ontwikkelingen bij in Nederland en internationaal, ik volg bijvoorbeeld James Noake (sportarts in Londen), die me veel leert over casussen en beeldvormend onderzoek. Ook het MSG Science Netwerk symposium in Nederland is een aanrader. Als ambassadeur raak je nog meer betrokken binnen de manuele therapie in wat er speelt in het werkveld en help je het bestuur.
Als NVMT-ambassadeur signaleer ik vraagstukken. Heb je een leuk idee dat je wilt uitwerken? Neem dan contact op. Bijvoorbeeld: Een collega vertelde mij ooit dat hij vanuit Maastricht naar Rotterdam reist voor een cursus. Hij vroeg zich af waarom er geen Kennislab in zijn regio georganiseerd wordt. Juist daarom zoeken wij ambassadeurs in de verschillende regio’s! Nog een voorbeeld: Tijdens het congres in april 2024 viel het een docent op dat er weinig manueel therapeuten onder de 40 jaar waren. Zijn vraag was: hoe komt dat? Zo’n vraag signaleren wij en geven we door aan het bestuur. Want we denken graag mee. Vanuit passie werken aan inhoud en het bestuur scherp houden op dat wat er speelt in het werkveld. Daar sta ik voor.
Waar komen we je tegen? Bij de Kennislabs, het congres en ik ben vrijwel elk jaar aanwezig bij het MSG-symposium.
Aan welke activiteiten werk je mee? Kennislabs, adviesgroep. Mogelijk in de toekomst de Journal Club.
Wie is je voorbeeld? Er zijn heel veel mensen in brede zin die ik zie als voorbeeld: Rajam Roose en haar San Siego Pain Summit. Ervaringsdeskundigen Joletta Bolton en Pete Moore. Fysiotherapiedocent Maurice Harder leerde me: ‘ken je klassiekers’. Leo Hagenaars leerde mij dat mensen geen rugklachten hebben, mensen hebben een probleem en ze klagen over hun rug. Andere voorbeelden: Steve Kamper’s ‘Evidence in Practice’ series, Laura Rathbone, Jim Kwik, Bessel Kolk en Robert Sapolsky.
Tot slot Lorimer Moseley en Peter o’ Sullivan. Ik ben benieuwd of en vooral wanneer Peter samen met Andrew Huberman een podcast opneemt. Ik heb nog meer voorbeelden maar voor nu houd ik het hierbij. Heb jij als collega iemand die je wel wilt ontmoeten tijdens een kennislab of symposium?
Wil je meer weten over de ambassadeurs of je meteen aanmelden als nieuwe ambassadeur? Stuur dan een mail of bel Jeroen Dockx: dockx@nvmt.nl of 06-229 985 92.