Mag je een kind van 12 behandelen zonder toestemming van zijn ouders? En hoe zit het met iemand van 17 jaar? Wat moeten de ouders dan wél weten en wat blijft tussen jou en je patiënt? Voor jou als kinderfysiotherapeut goed te weten wat de regels zijn.
Tools en producten voor professioneel handelen
Inrichtingseisen (2022)
Op verzoek van de NVFK is een werkgroep Inrichtingseisen opgericht. De werkgroep heeft de opdracht gekregen om de inrichtingseisen van het KNGF (2000) en de aanpassingen door het NVFK (2006) te beoordelen en nieuwe eisen-/adviezen op te stellen.
Doelstelling is het borgen van de kwaliteit van de behandeling van kinderen door de (kinder)fysiotherapeut. Door de werkgroep is één nieuw document opgesteld voor praktijken waarin kinderen worden behandeld, waarin de Inrichtingseisen van KNGF( 2000) gehandhaafd zijn en zijn aangevuld met eisen/ adviezen ten aanzien van het behandelen van kinderen.
Onderdeel van de KNGF Beroepscode is de professionele standaard. De kinderfysiotherapeut wordt geacht zich bij de beroepsuitoefening te laten leiden door deze professionele standaard. De professionele standaard is het geheel van professionele waarden en normen dat beschrijft wat in een bepaalde situatie ‘goed hulpverlenerschap’ is.
Vanwege het specifieke karakter van de kinderfysiotherapie met haar eigen domein heeft de NVFK de documenten die onderdeel zijn van de professionele standaard verzameld en weergegeven in het document Professionele standaard kinderfysiotherapie (2022).
NVFK Gedragsprotocol Kinderfysiotherapie in het basisonderwijs (2022)
Het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK) erkent dat er op verschillende manieren wordt gewerkt binnen het onderwijs en wil dit op basis van bestaande wet- en regelgeving reguleren met een gedragsprotocol.
In het gedragsprotocol moet recht gedaan worden aan de hulpvraag van ouders en kind in de specifieke context. Ook worden in het gedragsprotocol afspraken gemaakt voor de behandeling kinderfysiotherapie op scholen voor basisonderwijs die bindend zijn voor geregistreerde kinderfysiotherapeut(en).
Met het document ‘NVFK Preventieve Screening: domein en gedragsprotocol’ wil de NVFK duidelijk vastleggen welke vorm van screening wel en welke niet valt onder verzekerde zorg en wat de afspraken over de vergoeding zijn.
De NVFK wil een (pro)actieve rol spelen bij de bewaking van de kwaliteit van de zorg. Enerzijds wordt dit gedaan door de accreditatie-eisen waaraan voldaan moet worden. Anderzijds bestaan hiervoor de Beroepsethiek en Gedragsregels voor de Fysiotherapeut. De Commissie Beroepsbelangen heeft hierover een visie geschreven. De NVFK wil met deze visie bereiken dat de kwaliteit en expertise van de kinderfysiotherapeut op waarde wordt beoordeeld en gehonoreerd.
De visie wordt ondersteund met een stroomschema, dat toegepast kan worden wanneer er meldingen gedaan worden bij de NVFK.
Rol kinderfysiotherapeut bij het sportende kind (postion paper)
Aan de hand van verschillende portretten van kinderen wordt de rol van de kinderfysiotherapeut geïllustreerd in de context van zorg, school, vrije tijd en sport. De verschillende verhalen geven voorbeelden weer van de rol die de kinderfysiotherapeut kan hebben als er een specifieke hulpvraag is op het gebied van bewegen.
In de netwerkplaatjes is weergegeven met welke organisaties en personen de kinderfysiotherapeut contact heeft en overlegt. De kaders schetsen de belangrijkste activiteiten van de kinderfysiotherapeut. Je leest hoe de kinderfysiotherapeut de zorg verbindt met bewegen en sport, zodat elk kind mee kan doen.
Toestemming voor behandeling minderjarigen maar ook voor uitwisseling van informatie. In verband met het medisch beroepsgeheim is het niet toegestaan informatie over patiënten zonder toestemming van de patiënt of de wettelijk vertegenwoordiger te delen met andere zorgverleners en derden. Per leeftijdsgroep gelden verschillende regels. Zo is de toestemming voor 0-12 jarigen voorbehouden aan ouders/verzorgers, bij 12-16 jarigen is toestemming van zowel de patiënt als de ouders/verzorgers noodzakelijk en vanaf 16 jaar voldoet toestemming van de patiënt. Naast het vragen om toestemming is het informeren van de ouders/verzorgers en de patiënt essentieel. Op KNGF.nl wordt uitgebreid de wetgeving beschreven.
De commissie beroeps belangen van de NVFK heeft voor 2024 weer een factsheet gemaakt.
Hierin is aandacht besteed aan zaken die specifiek gelden voor kinderfysiotherapie. Voor overige informatie verwijzen wij jullie naar de analyses die het KNGF jaarlijks maakt.
Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?
Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail. Daarnaast kun je ons schrijven via het postadres. Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.