Ga naar de inhoud

Over de NVFK

De Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK) is een beroepsvereniging en is opgericht in 1985. De vereniging heeft bijna 1.000 leden. De NVFK maakt als erkende beroepsinhoudelijke vereniging deel uit van het KNGF. Alle kinderfysiotherapeuten staan ingeschreven in het Specialistenregister Kinderfysiotherapie.

Het bestuur van de NVFK

Het bestuur van de NVFK bestaat momenteel uit 6 gedreven professionals. De algemeen bestuursleden hebben naast de algemene taken en verantwoordelijkheden, specifieke taken en verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de activiteiten die zijn opgenomen in het jaarplan. De verantwoordelijkheid voor alle in het jaarplan opgenomen activiteiten worden in overleg verdeeld onder alle bestuursleden. Het bestuur van de NVKF bestaat uit:

Bestuur groepsfoto NVFK
  • Jacqueline Nuysink – voorzitter ai
  • Eefke Vonk – secretaris
  • Jacqueline Lohle-Akkersdijk – penningmeester
  • Dr. Manon Blommen – algemeen bestuurslid Beroepsinhoud
  • Jorina de Vrij-Dogterom – algemeen bestuurslid Beroepsbelangen
  • Msc. Yvonne Wilborts – algemeen bestuurslid Profilering&Postionering

Wat biedt de NVFK voor haar leden?

De NVFK voert een beleid dat gericht is op de toekomst van het vak kinderfysiotherapie. Met betrekking tot fysiotherapie voor kinderen is dit beleid gericht op het bevorderen van kennis en wetenschap, het behartigen van belangen van leden, het adviseren van het KNGF, het organiseren/initiëren van na- en bijscholing en het bevorderen van nationale en internationale samenwerkingsverbanden.

De NVFK geeft de specifieke kwaliteitscriteria aan voor registratie en herregistratie als kinderfysiotherapeut in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie NL (KRF NL) van het KNGF.

Er is een overlegstructuur met de andere beroepsinhoudelijke verenigingen van het KNGF en van daaruit bestuurlijk overleg met het KNGF en deelname aan de beleidscyclus van het KNGF.

Bekijk onze fim:

NVFK-leden ontvangen regelmatig per e-mail een nieuwsbrief van het NVFK-bestuur. Ontvang je geen nieuwsbrief? Controleer dan of je actuele e-mailadres is ingevuld bij je accountgegevens onder www.mijn.kngf.nl.

Eén keer per jaar wordt er het NVFK-congres georganiseerd.

Binnen de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie zijn zowel commissies als projectgroepen actief.

Commissies

  • Commissie Beroepsinhoud (CBI)- houdt zich bezig met alle kwaliteitsaspecten van de kinderfysiotherapie. De kwaliteit (beroepsinhoud) van ons vak is de basis van het bestaansrecht van de kinderfysiotherapeut en wordt dan ook als het belangrijkste beleidskader van de NVFK beschouwd. CBI kent 3 secties:
    • Specialistenregistratie (SR)
    • Special Interest Groups (SIG)
    • Na- / Bijscholing & congressen (NBC)
  • Commissie Beroepsbelangen – adviseert en informeert het NVFK-bestuur over zaken ten aanzien van belangenbehartiging van alle kinderfysiotherapeuten (in de eerste lijn) en het vak kinderfysiotherapie.
  • Commissie Kind 2040 – De NVFK draagt uit dat dit ook moet gelden voor kinderen met een chronische ziekte of fysieke beperking. Dit is dan ook de aanleiding voor het oprichten van de ‘Commissie Kind 2040’. In 2021 kwam de commissie voor het eerst bij elkaar met de vraag: wat hebben de kinderfysiotherapeuten in Nederland nodig om optimaal bij te kunnen dragen aan deze missie? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is er in de afgelopen twee jaar d.m.v. afnames van enquêtes, semigestructureerde interviews, een tour door het land en co-creatie sessies input opgehaald bij ruim 200 kinderfysiotherapeuten.

Projectgroepen

  • Projectgroep Kinderfysiotherapie op het regulier basisonderwijs
  • Projectgroep Dossier 
  • Projectgroep DCD

Werkgeversbijdrage voor leden in dienstverband in een instelling

Voor fysiotherapeuten die in dienstverband werken in een instelling, kan het zijn dat in de cao voor hun sector een bepaling is opgenomen over een werkgeversbijdrage in de lidmaatschapskosten. Instellingen kennen daarnaast vaak een regeling die voorziet in een tegemoetkoming van lidmaatschaps- en/of registratiekosten, of er kunnen afspraken zijn gemaakt bijvoorbeeld in een cafetariasysteem (meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden). De afdeling personeelszaken bij jouw instelling kan je hierover informeren.

Wij maken je erop attent dat het nuttig kan zijn de cao die geldt bij jouw werkgever eens goed na te lezen. Vaak staat hier nuttige informatie in over vakbondscontributie, kosten van registratie in kwaliteitsregisters etc.

Werkgeversbijdrage voor leden in dienstverband in een vrijgevestigde praktijk

Mocht je in dienstverband bij een vrijgevestigde praktijk werkzaam zijn, dan is het mogelijk dat er in jouw arbeidsovereenkomst of bijbehorende bijlagen een bepaling is opgenomen over een werkgeversbijdrage in de lidmaatschapskosten. Informeer hierover bij jouw werkgever.

Belastingaftrek voor ondernemers in een vrijgevestigde praktijk

Graag maken wij je erop attent dat de contributie voor jou aftrekbaar is voor de belasting, aangezien je ondernemer bent in een vrijgevestigde praktijk.

Voor meer informatie kun je terecht bij de afdeling Ledenvoorlichting van het KNGF.


Commissies en projectgroepen

  • Commissie Beroepsinhoud
  • Projectgroep Dossier
  • Commissie Beroepsbelangen
  • Projectgroep Kinderfysiotherapie op het regulier basisonderwijs
  • Projectgroep Ontwikkelplatform Kind-2040
  • Projectgroep DCD

Lees meer over het Ontwikkelplatform Kind-2040.

Ledeninvloed

De NVFK organiseert, in principe, twee keer per jaar een Algemene Ledenvergadering. Indien nodig wordt er een extra vergadering uitgeschreven. Jouw stem is belangrijk voor het bepalen van het beleid van het NVFK. Laat daarom jouw stem nooit verloren gaan en stem op jouw ALV!

microfoon ledenvergadering

In tegenstelling wat eerder vermeld stond, zal op woensdag 27 november 2024 de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVFK plaatsvinden. Voorafgaand zal er wederom een voorprogramma worden gehouden.

Door jouw lidmaatschap kun je mede vorm en inhoud geven aan de toekomst van ons vakgebied en beroep. De NVFK staat voor de vakinhoudelijke ontwikkeling en sociaaleconomische positie van de kinderfysiotherapeut.

Invloed op de toekomst van de kinderfysiotherapeut

Uiteraard kan niet iedereen even actief zijn voor de vereniging. Het ontbreekt leden soms aan tijd en mogelijkheden om zeer betrokken te zijn. Toch is ons gezamenlijke werk van groot belang voor datgene wat we als arbeids- en bedrijfsfysiotherapeut zo liefhebben: ons vak in de praktijk.

Elk lid kan belangrijke beleidsbeslissingen met zijn/haar stem direct beïnvloeden. Of het nu gaat om de opleidingseisen voor arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten, de verdere wetenschappelijke ontwikkeling, de promotie van het vak en de kwaliteitssystemen, jij kunt direct meebeslissen. Via jouw stem in de algemene ledenvergadering (ALV). Hierbij is uiteraard ook ruimte voor discussie en het inbrengen van ideeën. Dit is de essentie van de beroepsvereniging: samen beslissingen nemen over onze toekomst als arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten.   

Maak dus gebruik van jouw invloed en voedt het bestuur met jouw know-how en stuur het beleid van de vereniging. Vanzelfsprekend kun je ook buiten de ALV contact opnemen met het bestuur. Bovendien is de vereniging altijd op zoek naar leden die zich willen inzetten als projectlid.

Kortom: we hebben jou nodig als lid, want jij beslist.

Statuten

Huishoudelijk reglement

Wat NVFK voor jou doet

Kwaliteit

De NVFK is de enige organisatie die zich continu inzet voor de verbetering van de kwaliteit van ons vak.

Ondersteuning

De NVFK informeert je over het laatste nieuws en organiseert eigen congressen, beroepsgerelateerde en vakinhoudelijke bijeenkomsten.

Belangen

Wij waken over de belangen van de beroepsgroep intramuraal en extramuraal. Solidariteit is juist nu gevraagd.

Financiële voordelen

Jouw lidmaatschap biedt  financiële voordelen, o.a. kortingen op scholing, congressen, NPi-service.

Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?

Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail. Daarnaast kun je ons schrijven via het postadres. Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.