Het bestuur van de NVFB
Het bestuur van de NVBF bestaat uit vijf bevlogen professionals. Ieder bestuurslid is eindverantwoordelijk voor een van de portefeuilles. Hieronder vind je een overzicht van de bestuursleden en hun portefeuilles.
Nicole van Bergen
Voorzitter
Mariska Droop
Penningmeester
Djoeke Saaltink
Algemeen bestuurslid
Kristel Bonten
Algemeen bestuurslid
Marloes Reijman
Algemeen bestuurslid
Doel van de vereniging
Leden van de NVFB zijn geregistreerde bekkenfysiotherapeuten die dankzij een aanvullende masteropleiding zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bij houding en bewegen. Daarnaast hebben deze spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.
De NVFB is een door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) erkende beroepsinhoudelijke vereniging.
Wat is bekkenfysiotherapie?
Huisartsen en specialisten worden regelmatig geconfronteerd met mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekken(bodem)gebied. Naast medicamenteuze of chirurgische interventies is bekkenfysiotherapie één van de behandelmogelijkheden. Het is een bewezen effectieve therapie.
Meer informatie
De NVFB organiseert twee keer per jaar een algemene ledenvergadering. Als dat nodig is, schrijven we een extra vergadering uit. Jouw stem is belangrijk voor het bepalen van het beleid van de NVFB. Laat daarom je stem nooit verloren gaan en stem op jouw ALV!
De najaarsvergadering van de NVFB zal plaatsvinden op donderdag 14 november 2024. Zet deze datum vast in je agenda! Hierin presenteren we het jaarplan 2025 en de onderliggende financiën.
Door jouw lidmaatschap kun je mede vorm en inhoud geven aan de toekomst van ons vakgebied en beroep. De NVFB staat voor de vakinhoudelijke ontwikkeling en sociaaleconomische positie van de Bekkenfysiotherapeut.
Invloed op de toekomst van de Bekkenfysiotherapeut
Uiteraard kan niet iedereen even actief zijn voor de vereniging. Het ontbreekt leden soms aan tijd en mogelijkheden om zeer betrokken te zijn. Toch is ons gezamenlijke werk van groot belang voor wat we als bekkenfysiotherapeut zo liefhebben: ons vak in de klinische praktijk.
Elk lid kan belangrijke beleidsbeslissingen met zijn/haar stem direct beïnvloeden. Of het nu gaat om de verdere wetenschappelijke ontwikkeling, de promotie van het vak en de kwaliteitssystemen, jij kunt direct meebeslissen. Via jouw stem in de algemene ledenvergadering (ALV). Hierbij is uiteraard ook ruimte voor discussie en het inbrengen van ideeën. Dit is de essentie van de beroepsvereniging: samen beslissingen nemen over onze toekomst als bekkenfysiotherapeut
Maak dus gebruik van jouw invloed en voedt het bestuur met jouw know-how en stuur het beleid van de vereniging. Vanzelfsprekend kun je ook buiten de ALV contact opnemen met het bestuur. Bovendien is de vereniging altijd op zoek naar leden die zich willen inzetten als projectlid.
Kortom: we hebben jou nodig als lid, want jij beslist.
Statuten
Huishoudelijk reglement
Missie
n 2025 heeft de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie het vak bekkenfysiotherapie gepositioneerd als een sterk merk naar collega’s, consumenten en andere relevante stakeholders. Hiermee speelt zij in op het zorglandschap van de toekomst. Door continue ontwikkeling van het vak bekkenfysiotherapie te stimuleren, te investeren op de samenwerking met consument en stakeholders en in contact te blijven met haar leden en het werkveld, draagt zij bij aan de versterking van de positie van de bekkenfysiotherapeut en het merk bekkenfysiotherapie.
Visie
- In 2025 kiezen er jaarlijks meer fysiotherapeuten voor de opleiding bekkenfysiotherapie.
- In 2025 zijn collega (verbijzonderd) fysiotherapeuten (i.o.), consumenten en andere stakeholders op de hoogte van wat het vak bekkenfysiotherapie inhoud.
- Nauwe samenwerking binnen de Federatie Fysiotherapie Specialisten geeft innovatieve producten, verdieping en versterking van de positie van de bekkenfysiotherapeut, waardoor zij de best mogelijk zorg kan leveren aan haar patiënten.
- In 2025 is bekkenfysiotherapeut een beschermde titel en erkend specialisme op basis van artikel 14 Wet BIG.
- In 2022 is het beroepsprofiel van de bekkenfysiotherapeut herschreven. Interventies die een verdieping geven van het domein Bekkenfysiotherapie, zoals bijvoorbeeld het post partum consult zijn hierin opgenomen.
- De NVFB maakt zich sterk dat geregistreerde bekkenfysiotherapeuten in 2025 de in 2021 gepubliceerde internationale terminologie gebruiken. Dit geeft de mogelijkheid tot verdieping binnen het domein, omdat een ieder dezelfde taal spreekt en dit leidt uitein-delijk tot uniforme communicatie en beter interpretabele resultaten in wetenschappelijk onderzoek.
- In 2025 is de kennisagenda van de NVFB onderdeel van de kennisagenda van het KNGF, zijn er onderzoeksgroepen op meerdere universiteiten en wordt het beantwoorden van deze vraagstukken uit de praktijk gefaciliteerd. Onderzoek vindt plaats in samenwerking met de praktijken van het NVFB-Science Netwerk. Hiermee wordt de positie van de bekkenfysiotherapeut versterkt. De NVFB streeft naar een eigen leerstoel op termijn, hetgeen gefaciliteerd wordt in samenwerking met het KNGF.
- De NVFB blijft zowel nationaal als internationaal via haar leden participeren in multidisci-plinaire richtlijnen van met name medisch specialisten, waardoor de positie van de bek-kenfysiotherapeut gehandhaafd blijft.
- In 2025 kent de NVFB haar post HBO en WO geschoolde leden door onder andere praktijkbezoeken. Zij brengt hen met elkaar in verbinding middels ledenrondgangen en E- conferences. Dit levert verdieping op en door als eenheid naar buiten te treden: ver-sterking van het vak bekkenfysiotherapie en de positie van de bekkenfysiotherapeut.
- In 2022 heeft de NVFB de regionale netwerken, werkgroepen, IOF’s en andere mono-disciplinaire en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden in kaart, zodat zij in het ka-der van DJZODJP (regionale) innovaties / zorgpaden kan faciliteren en landelijk kan im-plementeren.
- In 2025 heeft de NVFB een dusdanig aanbod in diensten exclusief voor leden, dat het lidmaatschap aantrekkelijk blijft.
Wil je alles eens rustig nalezen? Download dan de lange termijn visie van de NVFB in onderstaande download.
Documenten
De NVFB is in 1994 ontstaan uit de toenmalige NVFP, de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie in de Pre-en postpartum gezondheidszorg.
De NVFP is opgericht in 1981. Deze vereniging hield zich bezig met fysiotherapie rondom de zwangerschap en bevalling.
Aan het eind van de jaren ’80 ontstond er veel aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk gesignaleerd vanuit de peripartum-begeleiding. Het was in die tijd ook niet meer dan logisch dat deze ‘nieuwe’ patiëntencategorie werd gezien door fysiotherapeuten die zich ook bezighielden met de pre- en postpartum-gezondheidszorg. De behandeling van de bekkenbodemdysfuncties heeft in de daarop volgende jaren een grote vlucht genomen en al gauw werden niet meer alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen gezien.
Was de therapie aanvankelijk meestal gericht op urogenitale stoornissen (b.v. stress-incontinentie), later kwamen er ook de anorectale en seksuele stoornissen bij. Ook het invasief handelen bij deze stoornissen deed zijn intrede, zoals onderzoek en behandeling van bekkenbodemdysfuncties middels inwendige palpatie en / of massage, myofeedback, elektrostimulatie en de rectale oefenballon. Bewaking van de kwaliteit van dit handelen kreeg veel aandacht.
Vanuit de peripartum-begeleiding is ook de behandeling van bekkenpijnklachten ontstaan. Ook de behandeling/begeleiding van deze klachten heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Momenteel is er veel aandacht voor de peripartum pelvic pain als pijnsyndroom. Maar ook de bekkenpijn gerelateerd aan bekkenbodemdysfuncties staat zeer in de belangstelling.
De leden van de NVFB zijn geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Voor fysiotherapeuten die geïnteresseerd zijn in de problematiek van buik en bekken, bestaat de mogelijkheid om buitengewoon lid te worden. Ze ontvangen het bulletin, de nieuwsflits en krijgen korting op onze congressen.
De verwevenheid van klachten binnen het gebied van buik en bekken, lage rug is in de loop van de jaren steeds duidelijker naar voren gekomen. Dit heeft geleid tot het beschrijven van de functies en de competenties van de bekkenfysiotherapeut. Daaruit kon worden bepaald aan welke eisen de opleiding tot een gediplomeerd bekkenfysiotherapeut moet voldoen. Een fysiotherapeut met een dergelijk diploma kan zich laten inschrijven in het verbijzonderd register voor bekkenfysiotherapeuten.
Eind 2003 werd de bekkenfysiotherapie erkend als verbijzondering binnen de algemene fysiotherapie.
De NVFB is lid van de International Organization of Physiotherapists in Pelvic and Women’s Health (IOPPWH). De internationale subgroep vanuit World Physiotherapie. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website van de IOPPWH.
Daarnaast is de NVFB lid van de International Urogynecological Association (IUGA) en bezoeken jaarlijks het congres.