Ga naar de inhoud

Algemene meetinstrumenten

De bekkenfysiotherapeut maakt ook gebruik van veel voorkomende meetinstrumenten binnen het vakgebied fysiotherapie.

Meetinstrument

De N(P)RS wordt voor vele doeleinden gebruikt. Hierbij wordt de uitkomstmaat mede bepaald door de doelgroep, de tijdsspanne en de setting waarin de schaal wordt toegepast. Een bekend gebruik is om de mate van pijn te scoren.

Deze informatie is alleen voor leden van de NVFB beschikbaar.

Doel

De N(P)RS kan diagnostisch inventariserend, maar ook ter evaluatie gebruikt worden.

Afnameprocedure:

Gevraagd wordt om de mate van pijn/ sensatie of de ernst van de klacht te scoren op een 0 tot 10 schaal, waarbij 0 helemaal geen pijn/sensatie/totaal niet ernstig is en 10 de ergst denkbare pijn/sensatie/ ernstigste klacht is die denkbaar is. Dit getal wordt op een lijn gescoord of er wordt een getal omcirkeld, afhankelijk van de versie van de test.

Psychometrische eigenschappen:

De N(P)RS is betrouwbaar en valide bevonden:

Test- hertest betrouwbaarheid is hoog: r= 0.96 en 0.95. De construct validiteit laat een hoge correlatie zien met de VAS-Score (range van 0.86-0.95)

Minimal Important ChangeC: 2 punten.

Literatuur:

  • Hjermstad MJ,et al. Studies comparing Numerical Rating Scales,Verbal Rating Scales, and Visual AnalogueScales for assessment of pain intensity in adults: asystematic literature review.2011
  • Williamson A. Pain: a review of three commonly used pain rating scales.2005
  • Ferraz MB, Quaresma MR, Aquino LR, Atra E, Tugwell P, Goldsmith CH. Reliability of pain scales in assesment of literate and illiterate patients with rheumatioid arthritis. J Rheumatol 1990; 17: 1022-4

De vragenlijst Patiënt Specifieke Klachten (PSK) meet de mate van ervaren beperkingen in het dagelijks leven. De PSK wordt aangeraden in de KNGF-richtlijn Lage Rugpijn (Staal, 2013a) en de KNGF-richtlijn Stress Urine Incontinentie (Bernards, 2017).

Deze informatie is alleen voor leden van de NVFB beschikbaar.

Doel

Deze vragenlijst brengt de functionele status en ervaren beperkingen van een patiënt met lichamelijke klachten in kaart. De PSK dient zowel inventariserend als evaluatief gebruikt te worden (Staal, 2013a; Bernards, 2017).

Afnameprocedure

De PSK bepaalt de functionele status van de individuele patiënt met lichamelijke klachten. De patiënt selecteert de 3 tot 5 belangrijkste klachten op het gebied van fysieke activiteiten. Er is een lijst met activiteiten als hulpmiddel bijgevoegd. Deze activiteiten moeten relevant (belangrijk) zijn, de patiënt moet hinder ondervinden bij de uitvoering en de uitvoering moet regelmatig plaatsvinden (wekelijks). Oorspronkelijk is het meetinstrument ontwikkeld voor patiënten met lage rugklachten. De lijst met activiteiten heeft daarom betrekking op rugklachten. De mate waarin de hinder wordt ondervonden wordt door de patiënt gescoord op een Visual Analogue Scale (VAS-schaal) van 0-100. Hoe hoger de score, des te meer problemen worden ervaren bij het uitvoeren van de activiteit.

De PSK kan gebruikt worden om de hulpvraag van de patiënt te verhelderen en voor het formuleren van behandeldoelen. Het is belangrijk om de activiteiten specifiek, meetbaar en tijdgebonden te formuleren (SMART). 

Psychometrische eigenschappen

De PSK heeft een hoge betrouwbaarheid, intraclass correlation coefficient ICC:0,94. (Köke,2007). Dat betekent dat als de PSK nogmaals bij dezelfde patiënt wordt afgenomen er dezelfde uitkomst verwacht kan worden. De PSK heeft een goede constructvaliditeit in correlatie met de pijnintensiteit (Spearman’s r=0,84)(Beurskens et al.,1999). De mate van aangegeven pijn bij de beperkingen heeft een goede overeenkomst. Om een klinisch significante verbetering vast te stellen heeft de PSK een minimal important change (MIC) van 35 (Köke,2007). De PSK is voldoende responsief gebleken bij patiënten met lage rugpijn (Staal, 2013b): De PSK kan veranderingen in de tijd meten in het construct dat het meetinstrument beoogt te meten.

Literatuur:

  • Bastiaenen, C.H.G., Hendriks, E.J.M., Pool-Goudzwaard, A.L., Bernards, N.T.M., van Engelenburg-van Lonkhuyzen, M.L., Albers-Heitner, C.P., van der Meij, J., Grupping-Morel, M.H.M., de Bie, R.A. (2017) KNGF-richtlijn Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijnNederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie. V-18/2009 – Update klinimetrie 2017.
  • Bernards, A.T.M., Berghmans, L.C.M., Van Heeswijk-Faase, I.C., Westerik-Verschuuren, E.H.M.L., de Gee-de Ridder, I., Groot, J.A.M., Slieker-ten Hove, M.C.Ph., Hendriks, H.J.M. (2017) KNGF-richtlijn Stress (urine-)incontinentie. Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Jaargang 121 · Nummer 3 · V-02 Update klinimetrie 2017.
  • Beurskens, A.J., de Vet, H.C., Koke, A.J., Lindeman, E., van der Heijden, G.J., Regtop, W. (1999) A patient-specific approach for measuring functional status in low back pain. J Manipulative Physiol Ther. Mar;22(3):144-8.
  • Köke, A.J.A. (2007) Meten in de praktijk: Patiënt Specifieke Klachten. Ned Tijdschr Fysiother.; 117(4):15.
  • Staal, J.B., Hendriks, E.J.M., Heijmans, M. (2013a) KNGF-richtlijn Lage rugpijn. V-07; 1567-6137.
  • Staal, J.B., Hendriks, E.J.M., Heijmans, M., Kiers, H., Lutgers-Boomsma, A.M., Rutten, G., Tulder van, M.W., Boer den, J., Ostelo, R., Custers, J.W.H. (2013b) Verantwoording en toelichting KNGF-richtlijn Lage rugpijn. Houten; V-07.

Aan de hand van de Global Perceived Effect (GPE) / Globaal ervaren effectscore (GEE) kan de mening van de patiënt over het herstel worden gemeten. De volgende vraag staat daarbij centraal: ‘In welke mate bent u sinds het begin van de behandeling hersteld van uw klachten?’ Als de behandelaar daarnaast geïnteresseerd is in de mening van de patiënt over de tevredenheid van de behandeling kan de GPE met 2 items worden toegepast.

Deze informatie is alleen voor leden van de NVFB beschikbaar.

Doel

Dit meetinstrument kan ter evaluatie/toetsen effectiviteit gebruikt worden.

Afnameprocedure

Opbouw :totaal 2 items, subcategorie A ‘Mate van herstel ; subcategorie B, Mate van tevredenheid.Het is feitelijk een transitieschaal die de perceptie van de patiënt weergeeft.
Invulinstructie: Gesloten vragen met 7(of 9)-puntsschaal in te vullen door patiënt. Meetniveau: per item, wijze score 7(of 9) puntsschaal meetniveau ordinaal

Psychometrische eigenschappen:

Test-hertestbetrouwbaarheid ICC=0.997, 0.999 bij eerste meting, 0.951, 0.975 bij 6-weken-meting en 0.8950.947 bij meting na 12 maanden (N=134). Er is dus sprake van een goede betrouwbaarheid.

Literatuur:

  • Hudak PL, Wright JG. The characteristics of patient satisfaction measures. Spine 2000;25:3167-3177.
  • Kamper SJ, Ostelo RWJG, Knol DL, Maher CG, Vet HWC de, Hannock HJ.Global Perceived Effect scales provided reeliable assessments of health transition in people with musculoskeletal disorders, but ratings are strongly influenced by current status. J Clin Epidemiol 2010 Vol 63(7):760-766

Heb je vragen of wil je input geven voor onze vereniging?

Bij vragen kun je contact opnemen met het secretariaat via de mail.

Voor meer contactinformatie kun je contact opnemen met KNGF.